-->

Gereksiz Harcama Yapılan 10 Şey


Hepimiz aslında çok da ihtiyacımızın olmadığı pek çok ürün ve hizmete para harcıyor ve bu nedenle ay sonlarında yüklü kredi kartı borçlarıyla karşılaşıyor ve ileride çok daha fazla ihtiyaç duyabileceğimiz birikim konusunu sürekli erteliyoruz.
İrili ufaklı bu birikim düşmanı harcamaları kısarak, tasarruf önerilerine kulak vererek ve tedbirler alarak çok daha önemli harcamalarınız ve acil durumlar da kullanmak üzere kaynak yaratabilir ya da yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Genellikle gereksiz harcama yapılan birkaç şey aşağıda yer alıyor. Biraz dikkat ederek bu harcamalardan tasarruf yapabilmek sizin elinizde.
1- Dikkat Edilmeyen ATM Ücretleri
ATM
Başka bankaların ATM’lerinden para çektiğimizde her seferinde ortalama 5 TL civarı bir ücret ödüyoruz. Çektiğimiz tutar yükseldikçe ödemek zorunda olduğumuz ücrette de artış oluyor. Bu alışkanlığınızdan kurtulmak için dışarı çıkarken gideceğiniz yeri göz önüne alarak ve yanınıza yeteri miktarda nakit alarak başka bankaların ATM’lerinden para çekmeyebilirsiniz. Buna çözüm olarak sıklıkla bulunduğunuz lokasyonlarda ATM ve şubeleri yer alan bankalarla çalışmayı düşünebilirsiniz.
ATM ücretlerine dikkat edilmediğinde bu ücretler yıllık bazda önemli miktarda para kaybına yol açabilmektedir. Bunun yanında birikimleriniz için hesap işletim ücreti almayan bankaları da tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
2- Geciktirilen Ödemeler
ödemeler
Geciken ödemeler de paranızın erimesine neden olan önemli problemler arasındadır. Geciken kredi aylık taksitleri ve kredi kartı ödemeleri, faiz ödemeniz dışında kredi skorunuzu da olumsuz etkiler ve daha sonrası için planladığınız kredi alımlarında size zorluk çıkarabilir.
Geciktiğinde faiz ödemeniz gereken; internet, doğal gaz, elektrik gibi faturalarınızı otomatik ödeme ile ödeyerek hem bunları takip etmek için harcayacağınız enerjinizden tasarruf etmiş olup hem de kampanyalar sayesinde bankaların hesap işletim ücretlerinden de kurtulabilirsiniz, bu otomatik ödeme talimatı vermenin avantajları arasında yer alır. Ayrıca otomatik ödeme talimatına alternatif olarak takvim hatırlatıcılardan da yararlanabilirsiniz.
3- Kullanılmayan Abonelikler
Yayıncılık
Yahoo yazarı David Pogue geçen yıl yayımlanan kitabı, Pogue’s Basics: Money’de “şirketleri, taahhüt altına giren müşteriler kadar mutlu eden bir şey yoktur” diyor.
Pek çok kişi dergi, yazılım, online servisler gibi hizmetlerin 30 günlük deneme aboneliklerine önce abone olup daha sonra iptal etmeyi unutarak kullanmadıkları pek çok servis için şirketlere para kazandırmaktadır. Bu gibi durumları engellemek için her ay sonunda kredi kartı ekstrenizi dikkatle incelemeli, kredi kartınız yerine limitini harcamanıza göre belirleyebileceğiniz sanal kartları kullanmayı tercih etmelisiniz.
4- Dışarıda Yenen Yemekler
Yemek
Ne kadar çok dışarıda yemek yer veya eve sipariş verirseniz, bütçeniz o kadar sıkıntıya girer. Ara sıra dışarıda yemek yemek güzel bir değişiklik olsa da tasarrufa önem veren birinin mümkün olduğunca evde yemek yemesi hem bütçesi hem de sağlığı adına daha faydalı olacaktır. Dışarıda restoranlarda yiyeceğiniz yemekler için de internetten kampanya kuponları yakalayarak veya indirimleri takip ederek neredeyse yarı yarıya tasarruf edebilirsiniz.
5- Dışarıdan Su Almak
Su
Her gün dışarıdan su almak bütçenize faydalı olacak bir alışkanlık değildir. Bunun yerine evden kendi şişenizi doldurarak çıkabilirsiniz.
6- Ücretli TV Platformu
TV
Pek çok kişi çoğu yayınını izlemedikleri çeşitli TV platformlarına her yıl binlerce liraya yaklaşan ödemeler yapmaktadır. Bunun yerine ücretsiz uydu yayınlarını kullanarak yüzlerce kanalı izleyebilir ya da kullanım ihtiyacınızı gözden geçirerek daha uygun fiyatlı bir televizyon platformuna abone olabilirsiniz.
7- Akıllı Telefon Ücretleri
Akıllı Telefon
Normal faturanızın birkaç katına kadar ulaşabilecek ücretlerle karşılaşmamak için akıllı telefonunuzdan mobil veri sınırları belirlemeli veya uygulama marketlerinden mobil veriyi sınırlayıp sizi bilgilendirecek uygulamalar indirmeyi düşünmelisiniz. Mobil internet kotanızın çabuk dolmaması için de cep telefonunda YouTube gibi video stream sitelerinde küçük ekrandan dolayı zaten farkını ayırt edemeyeceğiniz HD videoları kapatmalı ve mümkünse Wi-fi’ya geçmelisiniz.
Yurt dışına çıkan kişiler için veri dolaşımını kapatmak da devasa faturalarla karşılaşılmayı engelleyecektir. Bunun dışında kendinize en uygun GSM tarifesini bulmak için küçük bir araştırma yapmayı da düşünebilirsiniz.
8- Gereğinden Fazla ve Rastgele Yapılan Market Alışverişi
Alışveriş
Yiyecek israfı çağımızın en büyük sorunlarından biri olduğu gibi kişisel bütçelere de büyük hasarlar vermektedir. Market alışverişleri yapmadan önce hazırlanacak ihtiyaçları temel alan bir liste hazırlanması ve buna bağlı kalınması israfı önleme ve bütçeden tasarruf yapabilme adına son derece önemlidir.
9- Sıklıkla Marka Ürünler Tercih Edilmesi
Heinz
Pek çok ürün için marka ürünler yerine çok daha uygun fiyatlara sahip marketlere ait market marka ürünleri almak önemli tasarruflar yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu ürünlerin ucuz olma sebebi daha kalitesiz olmalarından değil, reyon ücreti olmadığı için daha düşük maliyetle temin edilmelerinden kaynaklanmaktadır. Kendinize göre büyük markalardan ödün verebileceğiniz alanları belirleyin ve bunlarda mağaza ürünlerine yönelerek bütçenizi sağlamlaştırın.
10- Dürtüsel Alışveriş  
Mobil
Pek çok market ve alışveriş mağazası en çekici ürünleri raflarda göz hizalarına ya da kasaların yanına koyarak çikolata, şeker gibi sağlıksız ve gereksiz ürünleri almanızı sağlamaktadır. Süpermarket alışverişlerinde tasarruf yapmanızı sağlayacak bu küçük noktalara da dikkat edebilirsiniz.
Bunun yanında internet alışverişlerinin pek çoğu da dürtüsel olarak yapılmaktadır. Ek olarak mobil alışveriş dürtüsüne karşı koymak için 3 tüyo yazısına göz atarak bu konuda da daha fazla fikir alabilirsiniz.
Not: Bu yazı ekonomist.co tarafından sağlanan destekle yazılmıştır.

Yorum yapmak için tıkla.